YogaMind

Voor Yoga en Mindfulness lessen.
Hatha yoga :

Je lichaam en adem leren beheersen, dat zijn de belangrijkste pijlers van hatha yoga. Uit deze toegankelijke yogastroming zijn vele andere vormen voortgekomen.
In de naam hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon ) en tha ( maan ) samen. De zon staat voor actie en energie en de maan voor verinnerlijking. In de hatha yoga komen die tegengestelde energieën samen. Door je concentratie en adem naar punten in het lichaam te verplaatsen, breng je daar je bewustzijn.
Hatha yoga is heel open ; iedereen kan er het zijne in vinden. Hatha yoga brengt je naar binnen. Goed en fout zijn zaken van het ego. In hatha probeer je dat juist los te laten. De dingen te laten gebeuren en daar toeschouwer van te zijn. Het is goed zoals het is.
Het doel van hatha yoga is lichaam en geest samen te brengen. Het in contact komen met jezelf. Dit zorgt voor innerlijke rust en harmonie. Ademhalingstechnieken ( = pranayama’s ) en meditatietechnieken helpen hierbij.
Ook ga je bij hatha yoga aan de slag met houdingen (= asana’s) die ervoor zorgen dat je energie krijgt en ze brengen gezondheid aan het lichaam.
Voor veel mensen is yoga een belangrijk middel om stress te verminderen. Het maakt je soepeler, maar het werkt ook erg positief voor de organen en het zenuwstelsel.

 Yin Yoga :

Yin Yoga is een relatief jonge vorm van yoga die zich richt op het ontspannen van de spieren en het bereiken van het bindweefsel. Doordat je de yin-yoga houdingen 3 tot 5 minuten vasthoudt, verleng je langzaam het bindweefsel. Yin Yoga leidt tot diepe ontspanning, stimuleert de meridianen en organen en leert ruimte te ervaren in je lichaam. Daarnaast geeft Yin Yoga verlichting bij stress, angst, depressie en chronische pijn.

Omdat we tegenwoordig in het dagelijkse leven al veel dynamische en actieve dingen ondernemen ( yang ), is het ook goed om wat vaker te ontspannen, stil te staan, rustige oefeningen te doen. Tijdens de yin-yoga zijn de houdingen gericht op het ontspannen, het op een zachte manier rekken van het bindweefsel en de gewrichten.
Door op een zachte manier met je lichaam bezig te zijn, lang in de houdingen te blijven en te stretchen, krijg je de ruimte om naar jezelf te kijken. Zo voorkom je dat opgekropte gevoelens en frustraties worden omgezet in stress en spanning in je lichaam en je spieren.
Yin Yoga is heel toegankelijk. Het zijn over het algemeen zittende en liggende oefeningen.

 

Yoga voor mannen :

Er is een speciale yogales voor mannen bij YogaMind. Een yogales met iets meer power !
Er zijn verschillende redenen waarom mannen aan yoga zouden moeten doen :
-         Het is een goede workout voor je hele lichaam.
-         Het maakt je flexibeler ( helpt bij rugklachten )
-         Je voorkomt er blessures mee
-         Helpt je beter te slapen ( brengt adem tot rust en haalt je uit je hoofd )
-         Je mentale veerkracht groeit
-         Mediteren is het nieuwe fitnessen ( alleen dan voor je brein )
-         Je investeert in jezelf

Seniorenyoga/stoelyoga :

Senioren yoga is speciaal geschikt voor mensen op leeftijd die op een veilige manier aan lichaamsbeweging willen blijven doen. Naast dat er gewerkt wordt aan souplesse en spierkracht, is er ruimte om lichaam en geest weer in balans te brengen.
Seniorenyoga is geschikt voor iedereen op leeftijd. De yogaoefeningen worden staand, zittend ( met behulp van een stoel ) en/of liggend uitgevoerd. Dit alles in een rustig tempo.
Yoga verbetert uw houding, bloeddruk en uw fysieke en geestelijke gezondheid. Ook is yoga een belangrijk hulpmiddel voor een betere nachtrust.

Yoga Nidra :

Leren ontspannen in wat is.
Yoga Nidra wordt ook wel `yogaslaap` genoemd. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft het niets met slapen te maken. Tijdens Yoga Nidra is je bewustzijn tussen waken en slapen, een staat die je normaal gesproken alleen bereikt in je diepe slaap.
Eén sessie staat gelijk aan vier uur slaap. Daarom voel je je na Yoga Nidra verfrist en uitgerust.
Het helpt je beter en dieper slapen, is goed voor je concentratie, geeft meer rust, creativiteit en energie en versterkt je immuunsysteem. Daarnaast helpt Yoga Nidra tegen angsten, depressie, burn-out en zelfs tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Zwangerschapsyoga :

Als je zwanger bent, onderga je een groot aantal veranderingen. Niet alleen in jouw lichaam, maar ook emotioneel en mentaal gebeurt er veel met je. Het is daarom belangrijk om jouw grenzen te bewaken en de tijd te nemen voor jezelf en voor ontspanning. Zwangerschapsyoga kan jou helpen om met deze veranderingen om te gaan en jezelf voor te bereiden op de bevalling.
Bij zwangerschapsyoga ligt de focus op oefeningen en technieken die jou helpen aan een soepel lichaam en een sterkte geest. Ook wordt er gewerkt met ademhalingsoefeningen die jou helpen beter te kunnen ontspannen. Op deze manier kun jij volop genieten van deze bijzondere tijd en bewuster omgaan met lichaam en geest. Je kunt op ieder moment tijdens jouw zwangerschap instappen en ervaring met yoga is niet nodig.


Kinderyoga :

Kinderyoga is een combinatie van yoga en spel, waarbij plezier voorop staat. Kinderyoga heeft een positief effect op de ontspanning, motoriek, het zelfvertrouwen en het concentratievermogen van een kind. Het stimuleert de fantasie en creativiteit. Spelenderwijs leren wij yoga-houdingen en wat er gebeurt bij bewust ademhalen. In de lessen wordt gewerkt met spel-elementen en thema's. Dit maakt de les niet alleen leuk maar ook spannend en zo spreken de oefeningen kinderen meer aan.

Iedere les is weer een nieuw avontuur !